RAUHAN PUOLUSTUSTA 5<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Rauhassa oli jo olemassa taidenäyttelyitä, teatteria, performansea, markkinoita, myyjäisiä ja kansainvälistä toimintaakin.

 

Alueella on järjestetty myös useita teatteriproduktioita mm. Hamlet ja Macbeth, sekä performansea taidenäyttelyiden yhteydessä.

Pieni taidemyyntipuoti toimi kesäisin näyttelyn yhteydessä jo monena vuonna.

 

Järjestetyt Keskiaikaiset- markkinat olisivat varmasti ajallaan tuoneet yleisöä paikan päälle jatkuessaan ja osaltaan auttaneet myös Tiurussa toimivaa pakolaiskeskustakin  omassa työssään sitä kautta, että esim. konkreettinen ruokakulttuurinvaihto olisi näiden markkinoiden kautta ollut mahdollista ja yleensäkkin erilaisten kulttuurien kohtaaminen olisi luontevasti helpottunut paikallisesti.

 

Rauhassa olisi voinut jatkua vaikkapa Nuorisoprykiatrinen toiminta.

Taidetapahtumat antaisivat varmasti sillekkin oivan mahdollisuuden pitkäjänteisempään toimintaan ja yleishyödylliseen ihmisistä huolehtimiseen yleensäkkin.

 

Kesäisin Rauhassa vieraili poikkeuksetta Venäläisiä ,Virolaisia, Amerikkalaisia ja Itävältälaisia taiteilija kollegoita.

Olikin antoisaa vaihtaa näkemyksiä ulkomaalaisten kanssa kulttuurinsaralta. Tieto ja taito olisi myöhemmin varmasti tullut myös yleishyödylliseen käyttöön.

 

Ehti jo melkein muodostua perinteeksi, että kesällä taidenäyttely ja syksyllä teatteria.

 

Kaikki se sulassa sovussa ja yhteishengessä.

 

Toimintaa ei vain otettu ilmeisesti yleisellä tasolla vakavasti, vaikka se oli sitä aivan varmasti.

 

Tämä asiahan on aivan kokonaan siitä kiinni mihin satsataan rahallisesi ja mihin ei kuten olenkin jo aiemmin monesti maininnut.

 

Kaikki toiminta oli kulttuurinalalta ja ammatti ihmisten toteuttaman yhteistyön tulosta.

 

Alueella järjestettiin myös hieman laadukkasta taidealan kurssitusta.

Nämä eivät vain ehtineet vielä tulla runsainmitoin suuremman yleisön tietouteen.

Siihen olisi ollut ajanmyötä kuitenkin tilaisuus kovalla työllä ja hankitulla kokemuksella.

 

Mahdollisuus olisi ollut monenlaiseen toimintaan, sillä alueella on hyvät puitteet kulttuurinalan vaikkapa poikkitaiteelliseenkin toimintaan. Kaikki tapahtunut toiminta oli jo siihen erittäin hyvä alku.

 

Ikävää on jos Joutsenon kaupunki häätää ja suututtaa kaikki paikalliset taiteenalan ammattilaiset ja myöhemmät mahdolliset halutut kulttuurinkuviot tulevat ehkäpä vaikka harrastelijoiden puolelta sen takia.

 

Erottaako "ostaja" laadun "minimani" tavarasta?

Vaikka toisaalta sama kait se on ..turhapa se on susille ruusuja kantaa, jos se on lihansyöjä ja ymmärtää vain proteiinin päälle.

 

Toisaalta voidaanhan sitä taidetta ja kulttuuria "harrastaa" "tuonti"-taiteilijoillakin.

Ajatuskin oikein naurattaa ja tämä tuli suoraan erään nk. päättävän henkilön suusta.

 

No toisaalta mistäs sitä tietää?

 

Tekevät mitä tahtovat, mutta paikkakunnalla on vaikeaa harrastaa kulttuuritoimintaa, jos paikalliset kulttuurintoimijat eivät tee yhteistyötä "tuonti" taiteilijoiden kanssa.

 

Se ja moni muu asia jää nähtäväksi, jos jää.

 

Tästäkin asiasta on loistavia esimerkkejä muualta.

 

Enpä viitsi niitä nyt alkaa luettelemaan tässä, koska olen väsynyt kaikkeen tähän ja vienkin nyt itseni uusille ehommille laitumille pureskelemaan vihreämpiä ruohonkorsia.

 

Helpottavaa ja totta.

 

Mihin katoaa laatu, kun häädetään ja suututetaan ammatti-ihmiset, jotka jo muutenkin toimivat todellakin toimeentulon äärirajoilla ja aikataulujen huippuammattilaisina?