Ilmaisullisia ja sisällöllisiä peruslähtökohtia<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Kun puhun seuraavaksi ajatuksistani tai tunteistani puhun samalla teoksistani ja taiteen tekemisestä.

Niitä en pysty erottamaan toistaan erillisiksi, ilman että tunnen olevani väärillä jäljillä. Tekniikka on tekniikkaa. Hallinnassa ja tarvittaessa opittavissa.

Tunne on lähtökohta.

Ajatukset tekevät taidetta.

 

Yleisiä ajatuksia elämänmenosta

Näen elämässä olevan ristiriitaisuuksia ja vastakohtia.

Kaikkeen mitä tapahtuu ei mitenkään voi vaikuttaa pelkästään yksin. Sen takia liiallinen idealismin korostaminen on pahasta, se saattaa merkitä yksin jäämistä ja monia muita aikamme ongelmia. Se liittyy mielestäni osittain siihen, että asioita lokeroidaan ja luokitellaan esim. vahvat – heikot tms. tärkeistä elämään liittyivistä asioista tehdään liian yksioikoisia. Eikä välttämättä suhtauduta ihmisiin hyvässä ja ymmärtävässä mielessä. Vaikka se vaatii syvällistä kokemusta tunnetasolla ja kykyä käsitellä tunteita, omiaan ja muiden, niin se on tie itsestä ulospäin, suuntana muut eli maailma. Ehkäpä se on vastalause yksilökeskeisyydelle ja sairaalle itsekkyydelle. Siksi koen, että jos maalauksissani olisi läsnä pelkästään tunne tai nk. järki, silloin ne eivät kuvaisi todellisuutta. Enkä pystyisi seisomaan niiden takana.

 

Tiedän, että yleisesti saatetaan ajatella, että pitää valita jompikumpi: tunne tai nk. järki. Olen eri mieltä ja tunteen sekä järjen vastakkainasettelu on mielestäni vanhakantainen tapa suhtautua taiteeseen.

Ihminen ei olisi kokonainen ilman kaikkea mitä ihmisyyteen kuuluu.

Minusta tulisi enemmän pyrkiä yhteyteen itsensä, maailman ja toisten kanssa. Se vaatii rohkeutta, mutta pyrkimys vähintään edesauttaa asiaa.

 

Teknisestä toteutuksesta ja "järjen" äänestä maalauksissani.

Sisällöllinen lähtökohta on expressio, mutta se ei mielestäni riitä ja sen takia maalaan työni kunnioittaen vanhaa maalausperinnetä teknisesti, jolla hallitsen ja jäsentelen tunneilmaisua maalauksessa. Väri, värien suhteet ja tila ovat luonnolisia elementtejä maalauksissani. Töissäni on useita maalauskerroksia ja käytän vanhoja menetelmiä pohjan rakentamisesta alkaen. Yhdistän, tätä nykyä, temperamaalausta öljymaalaukseen.

 

Analyyttistä expsessiota

Väitän, että elämä on analyyttista expressiota.

Tasapainottelua tunteen ja analyyttisenajattelun (nk.järki) kesken.

Erilaiset tunteet ja niiden todellinen ajatteleminen ja ilmaisu ovat ihmisyydelle välttämättömiä perusasioita. Tapahtumien, tekojen syiden ja seurauksien ymmärtäminen auttaa henkisessä kehittymisessä, joten analyysi ei mene hukkaan.Tietynlainen rehellisyys tunnetasolla on pohja elämälle ja käytännön tekemiselle. Rehellisyys on oikeastaan tarkoittamani tasapaino tunteen ja nk. järjen kesken.Uskoisin, että se johtaa parhaimmillaan ihmisen kykyyn vaikuttaa elämään syvälllisellä tasolla. Siten ihmisen on helpompi antautua elämälle niin, ettei loukkaa sitä perusteetomasti tai turhaan.