Eilen tullessani työhuoneelta iltasella laitoin tv:n auki ja siellä sattui olemaan näitä tosi tv ohjelmia ja niistä sitä päätä jossa jollekkin yritykselle haetaan johtajaa tv:n ja julkisuuden välityksellä. Heti vain johtajakokelat mediapyöritykseen. 

 

Kiinnitin huomiota muutamiin reippaasti viljeltyihin sanoihin ja ne olivat yllätys yllätys:

 

ARVO ja PERUSTE. Nämä sanat ihan arkisina sanoina. Kun kuuntelin tätä keskustelua niin arvo =hyvä palvelu ja huumormieli. Muistan aikoinani kun nuoruudessani erehdyin joksikin aikaa alalle jossa minua sitten myöskin koulutettiin ihan jokin verran näihin "mystisiin" markkinoinnin saloihin useammassakin paikassa. Muistan elävästi kun nimenomaan kehoitettiin siihen että kun puhuu arvoista niin arvon tulee olla jotain :KONKREETTISTA..koska KONKREETTINEN ON se mitä myydään. Häpesin tätä monia vuosia että olin koulutettu alalle jota en kunnioita monestakaan syystä..nykyisin osaan olla siitä hieman kiitollinen sillä se on antanut jonkilaisen näkövinkkelin siihen mitä juuri nyt tapahtuu.

 

No mutta palatakseni Hjallikseen ja tosi tv:seen.  Minusta siinä miten näitä sanoja  "arvo ja peruste" käytettiin ja erityisesti se miten ne yhdistettiin toisiin sanoihin  tuntui olevan jotain korvaan kalskahtavaa ja rehellisesti sanottuna purskahdin jopa suureen nauruun kun kuuntelin ko. ihmisten puhetta. Myönnän että huumorintajuni saattaa toisinaan olla aikalailla ..no..ironista ja sarkasmiinkin perustuvaa.

Sanalle arvo on  siis "jossain" määritelty  arkinen merkityksensä= hyvä palvelu ja huumormieli. Mitä sitä turhaan olla tarkkana siitä miten sitä mitäkin sanoja käyttää. ( niin ja vielä itse olen paraskin esimerkki jatkuvien kirjoitusvirheineni ja joskus ihan käsittämättömine lauserakennelmineni..mut mut annan sen itselleni anteeksi :)..)

No... toisaalta on niin että jos vaikkapa minä alkaisin käyttämään tikkukaramelleista sanaa kakkapökäle niin ajan mittaan voisi mielitekoni tämän kakkapökäleen suhteen vähentyä huomattavasti koska liittäsin sen mielikuvissani ihan johonkin muuhun kuin se alunperin ja ihan todellisuudessakin on. Mikä olisi tietenkin hyvä siinä mielessä että ei ehkäpä tulisi niin paljon reikiä suuhun.

 

Toisaalta jos olisin oikein markkina -mies tai nainen voisin olla hieman enemmän haukkana ja alkaa käyttämään tikkukaramelli sanaa vaikkapa hieman vaatimattomammasta asiasta kuten sanotaan nyt vaikkapa pastillista. Pastillihan muistuttaa olemukseltaan tikkukaramellia mutta tikkukaramellissa on se ylivoimainen ominaisuus että se on isompi  mielikuvissa kuin pastilli. Tikkukarameelissa on oikeastaan aikalailla enemmän ominaisuuksia ja mielikuvia kuin pastillissa. Tikkukaramellilla on pitkä pitkä historia ja se kuuluu auttamattomasti jokaisen ihmisen historiaan ja jos se ei kuulu siihen niin sitä ainakin voisi ihan hyvin tavoitella. Mutta tikkukarameli on tikkukaramelli vaikka voissa paistaisi ja sen syöttäisi toisella kerralla jollain muulla kuorrutteella. Vihvahteet tikkukaramellien suhteen voivat vaihdella. NO mitä sitten vaikka pastillia kutsuttaisiinkin tikkukaramelliksi?

NIIN MITÄ SITTEN?

Pastilli on pienempi kuin tikkukaramelli ja pastililla on todellisuudessa täysin toinen merkitys sen syöjälle kuin tikkukaramellilla. Pastililla on myöskin täysin toinen lähtökohta ja voisi ajatella että se määrittelee täysin toisenlaisen pohjan sille että miksi sitä syödään ylipäätään.

 

NO miksi ihmeessä sitten sekoitan keskenään Hjallis johtajien valinnan ja tikkukaramellit ja vielä siihen soppaan myös pastillitkin?

 

Siitä yksinertaisesta syystä että:

 

Arvo kantavuus, merkitys, asema, hinta, numero, luku, suuruus, arvovalta

 

Arvottaa arvioida, määrittää hinta/arvo

(Lähde: http://synonyymi.net/index.php?page=1267&kirjain=A# )

 

Että maailma on nykyisin latautunut merkityksillä jotka ovat pohjimmiltaan kaupallisia. Sanat ovat jotain ja määrittävät tilannetta jossa niitä käytetään. koska niiden merkitykset muuttuvat kokoajan.

"Arvo" voisi olla selityksineen myös: merkitys filosofisessa ja eettisessä mielessä. "Asema" eettisessä ja filosofisessa mielessä. Sanoille "hinta", "numero" ja "luku" on jo olemassa omat sanansa. Samaten sanalle "arvottaa" voisi olla filosofis eettinen pohja. 

 

Tässä kohdassa onkin sitten se todellinen pointti:

Sanat ovat jotain ja niiden mielikuvat ovat jotain. Luulenpa että aika monelle esim. sana "arvo" on todellisuudessa enemmän kuin "hinta", "numero" tai "luku" ja jos niin on se myös määrittää jokakerta tilannetta jolloin sanaa ja sanayhteyksiä käytetään. 

Eli jos arvo = palvelu ja huumormieli niin se on asian määritys. Mutta onko palvelu ja huumormieli sitten todellisuudessa jotenkin oikeasti arvo ja avoperusteina jollekulle ajatuksena ihan oikeasti? Onko se sitä todellista todellisuutta? Jotenkin kuitenkin haluaisin laittaa sanan "arvo" jotenkin laajempaa merkitykseen. Miten olisi filosofis eettinen näkökulma?  ONko siis pelkkä palvelu ja huumormieli arvoja?

 

Mielestäni ei ole. Tässä on sen ongelman ydin miksi taiteilijana on joskus äärimmäisen vaikeaa puhua jo oletusasemaltaan jonkin sellaisen tahon kanssa jolle arvo on yksinkertaisesti se palvelu ja huumormieli. Itselle kun se sana "arvo" sisältää kokonaisen merkitysten viidakon jotka eivät ole kaupallisia tai vaikkapa mitenkään myytävissä.

Miksi kirjoitan tästä? se johtuu aivan siitä että olen havainnut saman asian aiemminkin. Tahot jotka tekevät bisnestä määrittelevät hanakasti omat tekemisensä arvoiksi ja jos ja kun kysyy mitä ne palvelu ja huumormieli -arvot ovat vastaukseksi tulee ihan siltä seisomalta "no sitä että ihmiset ovat tyytyväisä kun saavat ostettua meidän tuotteen ja huumormieli on sitten että kun naurattaa ja on hipi hipi iloinen mieli aina ja lakkaamatta. No siinä se on se.. on... se arvo. " siinä jää sitten jotenki ihan huulipyöreäksi, että siis no mitä ne arvot sitten ovat? ovatko ne arvot sitten ihan tätä materiaa ja konkretiaa?

Elänkö nyt ihan jossain toisessa todellisuudessa?enpä usko...

 

Olisinko ymmärtänyt väärin sanan arvo ? Enpä usko ja siksi sitä sanaa onkin oivallista käyttää markkinointityössä..ja kun sitä tarpeeksi hanakasti hokee vaikkapa noin parikymmentävuotta niin kyllä se siitä kana muuttuu kukoksi ja kukko kanaksi. Tähänhän kaikki kaupallisuus ja no siis markkinointi  perustuu.

 

No nykyisin on myös niin, että julkkistaiteilija kysyy lehdessä että no mitä sitten vaikka omalla työllään ansaitsee leipänsä ja joskus silloin tällöin myös lyhentää ylimääräisesti lainaansa? No ei mitään sitten..niin se menee.. maailma on sellainen. Kysymättä kuitenkin jää että millä arvoilla asioita tehdään. Se on kieltämättä valintakysymys johon meillä länsimaissa on varaa. Jokainen siihen vastaa tavallaan. Toiset äärimmäisellä tavalla toiset jotakin jostain väliltä. Meillähän on siihen varaa. Hiton hyvin on mennyt perille viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana lanseeraus sanalle "arvoperusteinen markkinointityö" Sehän on suorastaan nerkokasta kun sillä voi perustella ihan kaiken.

Totta on että arkipäivän konkreettinen elämä ei ihan suoraan aina vaikuta siihen että miten filosofisesti ajattelee..mutta arkipäivä vaikuttaa siihen miten kokee ja millaisina merkityksinä kokee ja näkee maailman. Viime kädessä arkipäivä leimaa sitä mitä arvoja kantaa povellaan ja mitkä arvot ymmärtää syvällisesti ja erityisesti arkipäivä kertoo sen mitä arvoja ihminen todellisuudessa kannattaa..sillä käytös on se konkretia joka lopulta tekee nekin teot jotka eivät ole oikein.  Voi olla jopa niin että arvot ovat ristiriidassa keskenään..voi olla niinkin, että ihminen  ja yksilö kannattaa samalla sitä että nälänhätä poistuu ja samalla hän saattaa syödä niilin ahventa ihan rauhassa..vaikka niilin ahven onkin revitty jonkin selkänahasta. Voi olla myös niin että ihmisen on syötävä sitä niilin ahventa samalla kun kannattaa nälänhädän poistamista, koska hänellä itselläänkään ei ole varaa muuhun. Eli arvot tuottavat käytöstä ja käytös arvoja vaikka kummallinen tekopyhyys saattaakin ottaa vallan yksilöstä ja yksilö saattaa ihan helposti sanoa ruokäpöydässä syödessään niilin ahventa että " en missään tapauksessa kannata kehitysmaissa ihmisten orjatyön käyttämistä."  Toinen taas tuntee äärimmäistä syyllisyyttä syödessään sitä. Mutta jos kuoritaan tästä kaikki pois. Kärjistetään oikein kunnolla. Onko sama teko jotenkin parempi ja pyhitetympi jos arvot ovat ns. kunnossa kuin jos arvot eivät ole ns. kunnossa? Siinäpä kysymys. Johon en muuten pyri missään määrin vastaamaan tällä kirjoituksellani. Sanotaan nyt ihan arkisesti että kysynpähän nyt vain.

 

Ai niin ja unohdin sanoa että: "Hyvä palvelu ja huumormieli ihan sydämellä." (huom. kaikki on kohdillaan slouganissa..haa haa)

Tuo sydämella lisäys on tuossa ihan oivallinen sillä..niin pikantti maku ..on on se vaan pikantti..kohta voimme varmaan lukea että jokin iso yritys todella oikeasti lähettää meille rakkauskirjeitä median välityksellä. Ei..... mutta niinhan jo tehdäänkin :MIELIKUVISSA ja mielikuvamarkkinoinin avulla. Paitsi että se ärsyttää ihan peesti kun joku tuntematon soittaa puhelimella ja heläyttää korvaan että: "hei eipä olekkaan pitkään aikaan juteltu jne ja jne." ensin sitä hämmentyi ja nykyisin sitä tekisi  mieli vetää luuri korvaan jopa sille oikealle äänelle puhelimessa joka sanoo vuosien jälkeen että "HEI..."

 

INHIMILLISYYTTÄ PELIIN KIITOS. Sillä tarkoitus on monesti myös merkitys. Niin ja todellinen teko sen niitti.