Tänään sunnuntaina 8.8.2010 minulle selvisi asia joka lienee on selkeä jo monelle muulle ja jälleen tämä tapahtui samaisen Siwan kassajonossa, jossa tapasin välinpitämättömyyttä rahatonta mummoa kohtaan. Tilanne oli nyt vain toisenlainen ja enemmänkin ylivälittämistä tietyssä mielessä.

Ylivälittämisestä sellaisesta mistä ei voi eikä kannata ottaa vastuuta.  Kyse oli toisen posken kääntämisestä silloin kun pitäisi vetää  takasin ja helevetin lujaa. Ay liike on kuitenkin tehnyt ison työn jotta asiat ovat edes näin kuin ne nyt ovat.

 

Lainaan tähän alkuun ensin pienen runon joka on Matti Paavilaisen runokirjasta Toinen jalka haudassa ja joka kuvaa niitä tuntoja jotka heräsivät tästä arkipäivän asiasta ja toisaalta pelkkä selviytyminen ei riitä elämässä.  Kaiken tämän lisäksi voi olla että tässä runossa piilee totuus joka on omassa elämässämme aiheuttamassa muutenkin ongelmia yleisellä tasolla ajateltuna.

 

Matti Paavilainen:

 

                                         Ne joilla ei ole periaatteita

                                         eikä vakaumuksia ne selviytyvät,

                                         sopeutuvat ja säilyvät, ovat mitä

                                         ympäristönsäkkin.

                                         Elämä on suunnattoman moraaliton

                                         ja sillä on vääriä käytäntöjä.

                                         Kuten se, että viimeiseen asti uskolliset

                                         tuhoutuvat ensimmäisenä.

 

Lähdettyäni kaupasta yllämainittu runo pulpahti jostain ajatuksieni perukoilta muistiini ja ajattelin kuinka totta se voikaan olla tänään ja kunka todellisena se näyttäytyy arjessamme lähes päivittäin. Poistuin kaupasta hämmästyneenä ja epäuskoa täynnä. Vielä ovellakin selvitin nuorelle alle parikymppiselle jenkkipojalle, että kauppan pitäisi olla nyt kiinni ja hänen tulisi odottaa vähän aikaa. Poika katseli minua hyvin kummissaan ystävällinen hymy kasvoillaan.

Tilanne meni näin:

Juuri kun olin menossa kassajonoon kuulin sivukorvalla kun n. 50 kymppinen nainen, joka on kaupankassana selitti asiakkaille että "Ette voi tulla nyt kauppaan kun kauppa on suljettu 10 minuuttia. Minun pitäisi päästä kahville ja pissalle."

Ihmettelin, että mitä kummaa että tietenkin hänen pitää päästä kahvitauolle ja pissalle. Senhän pitäisi olla itsestäänselvyys tänä päivänä. Mutta kas kummaa se ei olekkaan sitä yhtäkkiä.

Kysäisin myyjältä kassalla että "Mitäs nyt? Meneekö kauppa kiinni?"

Myyjä sanoi, että menee hänen pitäisi päästä kahville ja pissalle.

 

Sanoin, että eikö täällä ole muita?

 

Myyjä vastasi että ei ole ja että tallainen käytäntö on ollut vuoden alusta myös heillä.

 

Olin aivan äimistynyt että miten niin? Miten se on mahdollista.?

Myyjä sanoi että se on johdon määräys että oveen pitää laittaa lappu että myyjä on tauolla. Kaupan ovea ei kuitenkaan saa laittaa kiinni eli lappu oveen ja lakisääteiselle tauolle. Sanoin että tee sitten niin. Mene kahville ja pissalle. Pidä oikeuksistasi kiinni. Nainen vastasi että mutta kun asiakkaita tulee kokoajan...ei sitä voi laittaa vain kassaa kiinni ja jattää ovea auki.

Sanoin, että MITÄ SITTEN?

Ei se ole sinun onglemasi jos työnantajasi ongelma ei ole se että voitko pitää hyvillä mielin taukosi vaiko et. Nainen sanoi että se ei ole niin yksinkertaista ja jatkoi työtään marttyyrimainen ilme kasvoillaan.

 

Kysynkin, että

"Miten niin ei ole yksinkertaista?

Se on juuri niin yksinkertaista jos vain teet niin.Lappu oven ja rouva takahuoneeseen tai takapihalle.

Pidä Tauko ja sillä välin SINULLE ei pidä olla mitään huomiota tai väliä vaikka kaupassa räjähtäisi pommi ja jokainen asiakas varastaisi kaupan tyhjäksi. (valitettavasti tätä lausetta en sanonut vaan se tuli vasta jälkikäteen mieleeni. HARMILLISTA MOKAILUA..mutta pitää harjoitella että muistaa seuraavan kerran sanoa)

Ei se ole hänen onglemansa jos työnantajankaan ongelma ei ole se että voiko myyjä pitää taukonsa. Näin se on."

 

Jälleen normi päivä normi olosuhteet ja normi grillausreissu kauppaostoksineen ja kauppa ei mennyt kiinni. Tulikohan myyjälle pissa housuun myöhemmin? Työpäivä on sentään sen kahdeksisen tuntia.  Toivottavasti ei lirahtanut.

 

Pitäisikö sen olla näin?

Vai pitäisikö herätä?

 

Mielestäni pitäisi herätä.

 

 Ps. ja pakko sanoa jotta rikkoo sitä sosiaalista normia ,   joka haluaa puolustella moista luuseriutta ja huonoa käytöstä vaikkapa sanomalla että:

"No sehän voi olla vaikka niin pieni kauppa että se on pakko laittaa lappu oveen ja pitää ovet auki. Se voi olla yrittäjäraukan viimeinen yritys pitää hengissä kyläkauppaa. Se kauppa voi olla ainoa maalaiskylän viimeinen kyläkauppa joten muutenkin siellä on totuttu odottamaan jos Lyylit välillä käy kahvilla."

NÄIN ei kuitenkaan ole todellisuudessa. Eikä asialle ole mitään puolustusta varsinkin kun kaupankassat muutenkin ovat niitä erittäin pienituloisia ihmisiä. Kauppa sijaitsee ihan kohtuullisen keskeisellä paikalla joten ei ole kyse mistään pikku kyläkaupasta ja vielä tarkennetusti sanottuna se on ison kauppaketjun omistuksessa kuten nämä SIWAT tuppaavat olemaan. Niin ja muuten tämä nainen ei ollut mikään tuuraaja tai pätkätyöläinen vaan ihan vakihenkilökuntaa, joka voisikin ihan hyvin tehdä kaiken sanomani ilman että tarvii pelätä ettei työsuhde jatku.

 

 Arjen pienistä asioista koostuvat suuret virrat joista tulee joki, jonka on sitten aikaa myöten helppo unohtaa olleen alunperin pieni pisara.