RAUHAN PUOLUSTUSTA 3<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Vireän taideyhteisön syntyminen olisi ollut mahdollista ja se olisi ollut nimenomaan sitä pienistä lähtökohdista kasvavaa aitoa toimintaa alueen kehittämiseksi.

 

Jos Joutsenon kaupungin ja sen johdon suunnitelmat ja tavoitteet olisivat olleet alueen voimavaroihin realistisesti perustuvat ja todellista kuntalaisten sekä muutenkin alueen realistista kehittymistä seuraavat, niin Rauha- Tiurualueelle olisi voinut muodostua aivan realistisesti vahva ja vireä taiteilijayhteisö jos sille olisi annettu mahdollisuus.

 

Kulttuuritoiminta ja aktiivisuus olisi voinut tuoda tullessaan paikalle todellista vetovoimaa, joka olisi ollut selvästikkin erilaista kuin naapuri rannalla näkyvässä kylpylähotellissa Imatralla, myös niiden turistien näkökulmasta katsottuna, jos alueella jo tapahtuneet asiat olisivat saaneet myötätuulta kaupungin hoteissa.

Siihen oli jo vahvoja viitteitä menneinä Pax-näyttely vuosina, jota Rauhassa toimineet taiteilijat pyörittivät yhteistuumin kukin omassa tarpeellisessa toimenkuvassaan.

 

Toiminta olisi perustunut aitoon yhteisölliseen henkeen ja kestävään kehitykseen taitelijayhteisön arvojenkin puolesta, joihin liittyy nimenomaan niitä piirteitä joihin tänä päivänä ei läheskään tarpeeksi kiinnitetä huomiota, kun suunnitellaan "kehitystä" vain taloudellisiin arvoihin tuijottamalla.

Sitä paitsi toiminta olisi myös tuonut myös sitä rahaa kaupungille ajan kanssa sillä alueella oli jo vuosia siemeniä toiminnasta joka jatkuessaan olisi ollut myös hedelmällistä ja esim. luontoa suojelevaa pitkäntähtäimen kestävää kehitystä.

 

Tällä Etelä-Karjalan alueella kulttuuri on kuitenkin se jolla on hyvät mahdollisuudet kehittyä, jos siihen panostetaan.

Tuleehan tälle seudulle joka vuosi myös uusia toimijoita, koska alueella on iso ja kasvava kulttuurinalan koulu Imatralla, jossa panostetaan taide -ja käsityöalan koulutukseen tulevina vuosina enenevässä määrin.

 

Miksi Joutsenon kaupunki ei lähde mukaan tähän kehitykseen?

 

Nyt on niin, että ikävä kyllä Joutsenon kaupunki on vain ottanut kaiken hyödyn irti Rauhan taiteilijoista.

 

Pitkäntähtäimen realistinen, paikallisiin kulttuuri resursseihin ja olemassa oleviin tosiasioihin perustuva suunnittelu Rauhan alueelta tuntuu puuttuvan.

 

Kaupungin kanssa yhteistyötä tekevä Joutsenmaa Oy on hyödyntänyt alueelle jo  syntynyttä "taiteilija"imagoa markkinoinnissaan, vaikka todellista neuvotteluhalua työhuoneiden tai kulttuuritapahtumien jatkumisesta ja kehittämisesta ei ole edes käyty tarjouksista huolimatta.

Eikä sitä tulla käymäänkään mitä todennäköisimmin, koska Joutsenmaa tai Joutsenon kaupunki ei ole vaivautunut selvittämään edes sitä, että kenen kanssa ko. asioista edes kannattaa keskustella, mutta ilmeisesti siihen ei ole aihetta koska todellisia haluaja ei ole julkisuudessa puhutusta korupuheesta huolimatta.

 

Ennen kaikkea kysyn, että miksi tämä kiire irtisanoa taiteilijoiden työtilat?

 

Joutsenon kaupunki tarjosi irtisanomisuhan alla olevien työhuoneiden tilalle erittäin epäkäytännöllisiä tiloja taiteen tekemiselle tuossa syksyllä järjettömän kohtuuttomalla vuokratasolla entiseen tai mihinkään verrattuna, joten se tarjous oli silkkaa tekopyhyyttä.

 

Työkoneet ovat ESTÄNEET vapaan kulun työhuoneelle koko talven ajan.

 

Vuokrat on kyllä pitänyt maksaa ajoissa ja entisenlaisina.

 

Työhuoneilla on rampannut milloin minkäkinlaista porukkaa täysin varoittamatta ja miten tahtoo omilla avaimilla.

 

Ulko-ovia on jätetty auki, joten periaatteessa kaikki jotka haluavat tyhjentää Rauhan sairaalan jäljelle jäänyttä irtaimistoa ovat olleet tervetulleita sitä noutamaan.

Käykääpä katsomassa aluetta. Se näyttää tällä hetkellä enimmäkseen kaatopaikalle.

 

Tässä ilmeisesti on kädenojennus vuosien hiljaisesta työstä?

                     

Itse sanon etten varmasti unohda mitään asianhaaroja, joihin olen tässä asiassa törmännyt ja se muistaminen ei varmasti ole myönteistä, jos ihmettä ei tapahdu.