RAUHAN PUOLUSTUSTA 1.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Joutsenossa entisessä mielisairaalassa Rauhassa on toiminut jo vuodesta 2000 asti pieni taiteilijaporukka, joka on järjestänyt Pax-näyttelyä  vuosikausia talkoohengen nimissä ja apurahojen turvin.

Samassa yhteydessä tiloissa on toiminut taiteilijoiden työhuoneita edullisella vuokralla, joka on arvo sinänsä tässä yhteiskunnasa, jossa rahalla tuntuu olevan liikaa painoarvoa. Vaikka näyttelytoiminnalla olikin kehittymisen varaa, niin se oli kulttuurin näkökulmasta katsottuna siitä harminaislaatuinen näyttely, että sen yksi kantavista perusperiaatteista oli se, että taide näyttäytyy siinä valossa, joka ei ole valtaväylille ajautuneille kesä näyttelytapahtumille tyypillinen.

Eli näyttelyn kantavan voimana oli aito pyrkimys yhteisöllisyyteen ja ei kaupallisuuteen. Rehellisyyteen puhtaan taitein keinoin.

Se lienee ollut yksi niistä asioista miksi ko. näyttely herätti mielenkiintoa kohtuullisen laajasti taiteilijapiireissä.

 

Mutta mikä on yhteyttä nk. "tavalliseen" kansaan ja mikä jotain muuta?

 

Taitelijan näkökulmasta katsottuna taide "kertoo" ajastaan ja ajassa olevista ilmiöistä kulttuurin kannalta katsottuna.

Se taide joka on pysyvää ja aitoa ei välttämättä herätä vielä kiinnostusta nk. tavallisen kansan silmissä.

Oikeastaan voisin verrata taidetta oikeustieteeseen ja moraalinkehittymiseen yhteiskunnassa.

Joskus ja jopa usein esim. oikeuskäytäntö laahaa jäljessä yleiseen moraaliin nähden ja se aiheuttaa sen, että oikeuskäytänteet eivät aina mahdu jokaisen talliaisen nk. normaaliin järkeen.

Taiteessa ilmiöt kulkevat taasen toisinpäin.

 

Ainakin toivottavasti.

 

Toisaalta olen sitä mieltä, että taideyhteisössä yhteiskunnan ilmiöt tavallaan tiivistyvät taiteilijoiden kautta.

Esimerkkinä voisin mainita sen, että ko. yhteisössä kilpailu on erittäin kovaa ja paikoitellen jopa hyvin raadollista huolimatta siitä, että useimmat taitelijat ovat lienee keskimääräistä herkempiä kaikelle mitä on ilmassa.

 

Taitelijakin on aivan tavallinen ihminen.

 

Yllätys, yllätys.